И во Србија ќе се слави Ден на словенската писменост во чест на Кирил и Методиј

И во Србија ќе се слави Ден на словенската писменост во чест на Кирил и Методиј
16.05.19   16:50

Прочитано : 193

Print This Article

Владата на Република Србија на денешната седница го усвои Предлог-законот за дополнување на Законот за државни и други празници со кој предлага 24 мај да биде нов празник – Ден на Кирил и Методиј.

Со овој празник ќе се одбележува Денот на словенската писменост и култура, кој го втемелија словенските просветители Кирил и Методиј, основачите на словенската книжевност и креаторите на првото словенско писмо – глаголицата-соопоштија од Кабинетот за соработка со медиумите на српската Влада.

  Категории: