И послаб удар од оној во сантата мраз ќе го потонеше „Титаник“: Нови тврдења на научниците за најпопуларниот брод

И послаб удар од оној во сантата мраз ќе го потонеше „Титаник“: Нови тврдења на научниците за најпопуларниот брод

Канадски научници од државната агенција DREA велат дека ја знаат причината за потонувањето на бродот „Титаник“ во Атланскиот Океан. Тие зeле примероци од бродот и направиле симулирана несреќа. Се утврдило дека бродот немал никакви шанси да преживее ни многу послаб удар од оној во сантата мраз.

Научниците заклучиле дека технологијата во тоа време не била доволно развиена за да може да се изгради таков џиновски брод, кој би бил безбеден за пловидба. Кога го симулирале сударот на челичните плочи со еквивалентна пречка како сантата мраз, во која удрил „Титаник“, челикот се распрснал како стакло.

Резултатот бил идентичен како оние искршени штици и челик кои ги нашле на дното во океанот. Експертите за материјал веднаш забележале грешка во челичната конструкција на бродот и во завртките кои ја поврзувале конструкцијата со костурот на бродот.

Повеќе на Репортер на следниот линк.