(Фото галерија) Толпотен бран во САД

(Фото галерија) Толпотен бран во САД
топло 2

Најмалку шест лица го загубиле својот живот поради рекордно високите температури во САД.

Според властите, жртвите се од сојузните држави Мериленд, Аризона и Арканзас. Националната метеоролошка служба предупреди од „опасен топлотен бран“, кој во комбинација со зголемена влажност во земјата може да доведе до топлотен удар доколку не се преземат соодветни мерки.

Голем број настани во САД, од фестивали и концерти до спортски средби, се одложени поради невообичаените високи температури. Медиумот потсетува дека за време на топлотниот бран во јули 1995 година загинаа повеќе од 700 луѓе во Чикаго, каде температурите надминуваа 36 степени Целзиусови.