Неколку факти за катедралата Нотр Дам

Неколку факти за катедралата Нотр Дам
15.04.19   23:38

Прочитано : 1,129

Print This Article

Првиот камен на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен во 1163 година за време на владеењето на Луј Седми. Изградбата трае во поголем дел од следниот век.

Реставрации и дополнувања на структурата се правени во 17 и 18 век. Доминираат во катедралата две кули со камбани изградени во 13 век. Највисоката е наречена Емануел.

Над катедралата се издигаше кула со форма на стрела што се урна во пожарот. Таа беше висока 93 метри.

До двете кули со камбаните се стигнуваше со 387 скали од каде туристи можеа да видат панорама на градот.

„Нотр Дам“ не е само катедрала, трага од времето, кога луѓето гледаа кон небото, тоа е заеднички дом, арка на нашата историја. Тоа е бесценет дел од Франција, опустошен од пожарот, објавуваат француски медиуми.

Обновата почна минатиот јули. За обнова беа потребни 150 милиони евра. Државата деблокира 2,5 милиони евра за една од кулите висока 93 метри и изградена од 500 тони дрво и 200 тони олово.

  Категории: