ДСЗИ ја затвори „Гала кујна“ откако седум деца од ФФМ се затруле со храна

ДСЗИ ја затвори „Гала кујна“ откако седум деца од ФФМ се затруле со храна
10.08.18   22:30

Прочитано : 590

Print This Article

Седум тинејџери од 13 до 15 години добиле симптоми на труење од храна која ја консумирале вчера во трпезаријата на Фудбалската федерација на Македонија-ФФМ, соопшти вечерва Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ) кој за случајот бил известен од Центарот за јавно здравје-Скопје.

 

Храната била обезбедена од кетеринг-служба на ДПТУ Форцашпед ДООЕЛ Скопје, Подружница Галакујна на бул. „Србија“ во Аеродром. Објектите на подружницата се веднаш затворени и забраната ќе трае додека не бидат обезбедени соодветни епидемсики мерки – генерално механичко чистење на просторот и опремата, дезинфекција од овластена здравствена установа, вонреден санитарно-хигиенски прегледи на вработените и контролни брисеви од работни површини и опрема.

ДСЗИ соопшти дека децата побарале лекарска помош во приватна поликлиника во Скопје. Имале повеќе симптоми кои се јавиле околу 6 часот утрово: гадење, тежина во стомак, пролив, главоболка, вртоглавица, но со полесна клиничка слика.

– Од вкупно 54 деца, тројца тренери, еден доктор кои јаделе од истата храна, на тегоби се пожалиле 45 деца. Шест од децата кои не ја консумирале истата храна немаат вакви тегоби. Сите заболени во епидемиолошката анкета дале податок дека претходниот ден, 9 август, консумирале ручек и вечера во трпезаријата на ФФМ, информираше Инспекторатот.

Негови и екипи од Центарот за јавно здравје и инспектори од Агенција за храна и ветеринарство денеска извршиле вонреден инспекциски надзор во Подружницата Галакујна и констатирале дека има санитарни книшки за седум вработени со уредно извршени здравствено-хигиенски прегледи, а во јуни годинава била извршена превентивна дезинфекција, дезинсекција и дератизација.

Во тек на надзорот, како што се наведува во соопштението, земени се материјали за бактериолошки мониторинг, односно брисеви и мостри од храна.

  Категории: