Драга, не биди педер

Драга, не биди педер
16.08.19   10:57

Прочитано : 2,509

Print This Article

„Ако има шта да се спашава,

немој да идеш, не буди шашава,

полазиш ка вратима кључ ти је у рукама

неодлучан ход,

држим ти палчеве и навијам за тебе

спушташ торбу на под.

О драга, не буди педер“

„Рибља чорба“, 1982

 

Можев до некни оваа строфа од стара песна на Бора Чорба да ја објавам сто пати без да предизвика посебно внимание во јавноста. Но веќе не е така, во Македонија штом кажеш педер имаш обезбеден публицитет и гарантирано добра читаност, жестоки реакции, пцости и аплаузи во зависност од тоа каде ќе те сместат партиските активисти и пациенти. Најзаслужен за тоа во последната етапа на маратонот што го трча една половина од Македонија кон излезот, а другата кон бездната, е премиерот Зоран Заев, оти тој не смее некогаш јавно да го каже тоа што милион луѓе можат да го помислат и да го кажат, да го напишат и објават слободно по социјалните мрежи и во медиумите.

Додуша, може и Заев да го каже истото, но само во себе, но не може тоа премиерот јавно да го изусти во кој било контекст, особено ако е тоа смислено што се гледа со „извинувањето“ однапред до ЛГБТ-заедницата. Но се гледа и нешто друго од неговата и на Владата досегашна храбра активност за заштита на сексуалните слободи и засегнати права на луѓето од ЛГБТ од кои во Македонија политичарите популисти и патриоти не само што бегаат како од оган туку со фашистички осуди на различните во секој поглед, партиски, идеолошки, национално, верски, сексуално… собираат со години политички поени и создаваат клима на нетрпеливост и линч.

Колумната на Ерол Ризаов во целост прочитајте на тука

  Категории: