Дипломатски клуб – Скопје: Спогодбата е потврда на стратешките определби на Македонија

Дипломатски клуб – Скопје: Спогодбата е потврда на стратешките определби на Македонија
13.06.18   17:20

Прочитано : 258

Print This Article

Дипломатски клуб – Скопје ја поздрави, како што вели, спогодбата, постигната помеѓу македонскиот и грчкиот премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас за решавање на спорот за името, нарекувајќи ја „настан без преседан во историјата на македонската дипоматија“.

„Самиот чин на потпишувањето и ратификацијата на оваа Спогодба сметаме дека ќе биде во рамките и потврда на реализацијата  на стратешките определби на Македонија за интеграција во евроатланските структури, за што во државата постои масовна подршка од самото нејзино осамостојување во 1991 година. Воедно сметаме дека оваа Спогодба го докажува и историски ќе го потврди самопрегорот и државничката храброст на актуелната генерација на граѓаните и политичарите, а со нејзиното целосно имплементирање, нашата држава како потполн суверен меѓународен субјект ќе може да ги искористува сите придобивки на современите цивилизациски вредности и достигнувања“, стои во соопштението.

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести