Денови на големи викотници

Денови на големи викотници

Ви пренесуваме дел од колумната на Љупчо Поповски за „Независен“:

Македонија очигледно има проблем. И тоа голем проблем. Надвор од својата сиромаштија, затвореност, неперспективност, незнаење – доминантната состојба на духот стана општиот нихилизам. Апсолутно омаловажување, потценување и осуда на сето она што не произлегува од тебе. Тој нихилизам од општи реакции се претвора во големи викотници, а најпосле завршува во хистерија. Во одредена мера тоа не е драматично поразлично од состојбата во другите европски општества, особено поради социјалните мрежи, но македонскиот сиромашен дух тоа го доведува до бесмисленост.

Дали на премиерот Зоран Заев му беше потребна изјавата, која според многу параметри изгледа непромислена? Секако дека не, затоа што со неа тој отвори против себе фронт во заднината на своите трупи. Дали е тоа пресметан ризик? Можеби. Според она како течеше изјавата, изгледа сосем неможно дека споменувањето на „педер“ и „суетен новинар“ било дел од некаква афектна реакција, туку дека тоа било однапред смислена стратегија. Дали со изјавата дека две „озлогласени“ индивидуи сакале да ја урнат неговата власт Заев покажа нервоза и чувствува дека му бега основата под нозете? Тоа изгледа сосема логично, како што е логичен и планот да се покаже дека Заев е човек од крв и месо и има природна потреба да се брани. Кој го правел тој план, ако имало план? Самиот Заев или трустот советнички мозоци?

Целата колумна на „Независен“ на следниот линк.