Демонстранти во Белград со „жив синџир“ ја опколија зградата на Претседателството

Демонстранти во Белград со „жив синџир“ ја опколија зградата на Претседателството
 Демонстранти во Белград денеска по 13.00 часот почнаа да прават „жив синџир” околу зградата на српското Претседателство во обид да го спречат српскиот претседател Александар Вучиќ да го напушти објектот.

Претседателот на Двери и еден од лидерите на Сојзуот за Србија, Бошко Обрадовиќ, денеска изјави дека се собрале пред Претседателството на Србија да го повторат барањето за оставка на целиот државен врв и дека РТС треба да му се врати на граѓаните на Србија и дека на опозицијата и организаторите на протестот „Еден од петте милиони” да им се дозволи да зборуваат во вечерните вести на РТС.

Тој рече дека на српскиот претседател Александар Вучиќ нема да му дозволат да излезе од зградата на Претседателството.

– Денес сме тука за да го испратиме, и да му порачаме -оставка, оставка, оставка, рече Обрадовиќ и ги повика жителите на Белград да им се придружат на демонстрантите пред Претседателството.

Тој рече дека „Вучиќ е опколен” и дека тој може само да излезе од зградата низ „глувчешки канали”.

Обрадовиќ додаде дека нема повлекување „се додека не му се види крајот на овој режим“.

– Ова е добар народ кој има лоша власт. Мора заедно да ја ослободиме Србија, нагласи Небојша Зеленовиќ, претседател на Заедно за Србија.

Драмскиот писател Синиша Ковачевиќ реќе дека Александар Вучиќ „веќе не е претседател“ и дека тие „ќе го известат за тоа“.

-Вучиќ веќе не е претседател, само тоа не му го кажале. Ние ќе го известиме за тоа, нагласи Ковачевиќ.

Пред Претседателството се голем број полицајци и голем број граѓани кои ја опколија зградата. На камион со разглас се менуваат говорници. Демонстрантите извикуваат – Оставка, Уапсете во Вучиќ…