Пахор бара од Јанша во рок од една недела да реши дали сака да биде мандатар

Пахор бара од Јанша во рок од една недела да реши дали сака да биде мандатар
12.07.18   22:21

Прочитано : 123

Print This Article

Словенечкиот претседател Борут Пахор денеска го повика лидерот на Словенечката демократска странка Јанез Јанша во рок од една недела да го информира дали ќе прифати мандат за формирање на идната влада.

Парламентот во Словенија е тесно поделен по изборите, и иако СДС е далеку најголемата партија, таа сепак нема доволно гласови за формирање на идната влада. Јанша има 25 пратеници од вкупно 90, а во соработка со другите конзервативни партии може да смета на околу 35 пратеници. Тој се уште не успеа да постигне договор за коалицирање со другите поголеми партии, како што е новоформираната партија на Марјан Шарац.

Јанша најави дека ќе организира средби со сите партии застапени во Парламентот, за да види дали има простор за соработка. Тој посочи дека на СДС ќе и бидат потребни само неколку партнери, додека евентуален обид да се формира влада без СДС би значел коалицирање меѓу пет или шест помали партии.

  Категории:
view more articles

Актуелно