Царевото ново руво

Царевото ново руво
Разбирлива ми е фасцинацијата од сознанието на севкупниот морален пад на општеството со случајот „Рекет“. Да бидеме искрени: не дека не знаевме и не дека не чувствувавме, само требаше некој да ни каже дека царот е гол. Иако не сум сигурен дека, како што тоа обично се случува во оваа земја, некои компромитирачки делови од телото на царот нема да бидат политички покриени или прикриени. Оние за кои ќе се смета дека не е пристојно јавноста да ги знае. Сепак, од друга страна, сигурен сум дека ќе се појави некое „ново дете“ што ќе ги разоткрие и тие детали, колку и да изгледаат невкусно и грдо.

Она што мене лично искрено и исконски ме плаши е дека ние, ете, ни тогаш, всушност, нема да поверуваме дека царот навистина е гол. И нема да ни бидат виновни ни Катици, ни Вилми, ни Коки, ни Оки… затоа што самите си го урнавме системот на вредности, а тоа уривање ни поминува под радарот и воопшто не ни е сомнително. Всушност е обратното – Боки, Орце, Катица и сите политичари, судии,обвинители, новинари и јавни личности што гравитираат во и околу оваа нечесна работа не се ништо друго, туку наш одраз во огледалото. Одраз е тоа на менталниот склоп на луѓето што виреат на ова поднебје.

На крајот на краиштата, не ме изненадува ништо во средина која е подготвена да протестира против лекувањето на нарко-зависниците во нивната општина. И да тврди дека е во право кога оспорува едно од основните човекови права за одредена категорија луѓе – правото на здравствена заштита. Нешто слично како што се случуваше со најавата за овозможување оперативни зафати на трансродовите лица. И не би се изненадил повторно да се потегнат „приоритетите“, како во претходниот случај. Ту немаме болнички коли, ту нема завои по болниците, а вие сакате и наркоманите да се лекуваат. И не би се изненадил повторно власта да ретерира и да каже дека „го слуша гласот на народот“.

Колумната на Ѕвездан Георгиевски во целост прочитајте ја тука