back to homepage

Уметност

Зошто Исус секогаш носи црвено, а Богородица сино – симболите на боите во христијанската иконографија

Иако сè повеќе ги поддржуваме прогресивните идеали за многуте комплексности околу полот и родот, и понатаму сме заглавени во традиционалните вредности особено во контекст на боите – розова и сина

Read More

Мајкл Мур: „Џокер“е ремек дело. Гледајте го. И одлучете се!!!

Минатата среда на филмскиот фестивал во Њујорк изгледав филмско ремек-дело, филмот што минатиот месец ја освои главната награда за најдобар филм на Меѓународниот филмски фестивал во Венеција. Се вика „Џокер“

Read More

Кожа со кожа – Допирот, интимноста и ритуалот на капење во Јапонија

Во Јапонија, земја распната меѓу противречности, допирот се смета за најважно од сите сетила. И тоа додека дека допирот е скоро селосно отсутен од јавната сфера. Кога пред 15 години

Read More

ГАЛЕРИЈА: 350 години од смртта на Рембрант, генијот кој сакаше „селфи“

Рембрант го создаде најпознатото уметничко дело на Холандија и толку многу автопортрети како ниту еден друг уметник.      Еден од автопортретите на Рембрант Беше гениј и притоа впечатливо иновативен. Рембрант

Read More

Најдобрата визуелна уметност на 21 век

Стив Мекквин во кревет, Аи Веивеи во неволја, Пуси Рајот во црква и Рагнар Кјартансон во када – сите тие се вклучени во листата на 25-те најдобри уметнички дела од

Read More

ГАЛЕРИЈА: Непредвидливиот живот на славната „Баронеса со четка“ – Тамара де Лемпика

После Првата светска војна, „бурните дваесетти“ беа време на возбудливи социјални и политички промени во САД и во Европа. Заедно со високиот економски раст и растечката потрошувачка култура, многу жени

Read More

ГАЛЕРИЈА: Дакис Јоану – човекот кој претвори цел остров во Грција во современ музеј

Во понеделникот кон крајот на јуни, по саемот на уметност во Базел, Швајцарија, колекционерот и милијардер Дакис Јоану ја закотви својата јахта во малото пристаниште на грчкиот остров Хидра. Надворешноста

Read More

ГАЛЕРИЈА: Најиконичните претстави на сонот – од ренесансата до надреализмот

“Кога заспиваме, каде одиме?”e прашањето за кое размислуваше долгата колона тинејџерки кои неодамна нестрпливо го чекаа појавувањето на Били Ејлиш во Чајнатаун. Поп-ѕвездата не го измисли ова прашање. Филозофи, поетите

Read More

Значењето на една од најчудните еротски слики во западната уметност

Во најголем дел од историјата на уметноста, квир уметничките дела, односно уметноста што ги истражува истополовите односи, романси и сексуални релации, била предмет на презир, цензура или едноставно била сокривана.

Read More

ГАЛЕРИЈА: Страшните слики на Ботичели откриваат помалку познат, опресивен аспект, на неговото дело

Името Сандро Ботичели веднаш предивикува визиите на прекрасни жени: Божицата на љубовта како излегува од морето на џиновска школка во Раѓањето на Венера (околу 1485) или Трите грации кои танцуваат

Read More

ГАЛЕРИЈА: Автопортретот како форма на борба на жените за признание во историјата на уметноста

За време на ренесансата позната била поговорка “Секој уметник се слика самиот себеси”. Оваа фраза укажува на масовното автопортретирање, но исто така ја открива и родовата предрасуда зад тоа кој

Read More

Водич за Трејси Емин, ‘enfant terrible’ на британската уметност: Прв дел

Трејси Емин e дел од изложбата Родови перцепции во Музејот на современата уметност – Скопје. Прочитајте сé за оваа легендарна уметница и погледнете ја изложбата во МСУ каде се изложeни

Read More

„Big Little Lies“ втора сезона: За убиството како прогонувачка и вознемирувачка тајна

Не станува збор за кривичното дело – туку за прикривањето. Овој афоризам, кој не враќа во ерата на Вотергејт и кој одекнува низ современата политика, би можел да послужи како

Read More

Како да се биде геј

Изданието на Како да се биде геј од Дејвид Халперин, капитално дело во квир теоријата, на македонски јазик, претставува исклучително важен придонес кон нашата културна сцена на бројни нивоа. Се работи за

Read More

ГАЛЕРИЈА: Зошто Џеф Кунс е наследник на Марсел Дишан?

Во 1913 година, Марсел Дишан почнал да го замислува The Bride Stripped Bare by Her Bachelors, Even (The Large Glass) (1915–23) уметничко дело направено од стаклен панел. Во забелешките за делото

Read More