back to homepage

Став

Поцрна ли е Македонија отколку за време владеењето на Грујо?!

Чудно !. Толку ли е црно во Северна Македонија. Само за црнила се зборува. Ниту збор арно не слушна народов. Од црно поцрно. Зар навистина нема искра светлина. Поцрно ли

Read More

Ритуали на заедништво – Мартинден

Добро би било кога во православните земји, во кои во последно време токму црквата сѐ почесто шири антизападна пропаганда, преку споменот на Св. Мартин, би се потсетиле дека христијанството не беше отсекогаш

Read More

Дас Лагер ин Липково

Неколку годишното заокружување на множеството што сега се именува како бегалска криза е составено од безброј судбини и дотолку неименувани физички завршетоци на патувањата, односно здогледувањето на брегот како почеток

Read More

Ќорсокак

Ако етиката е систем што говори за човековиот морал, за чувството за исправно или погрешно постапување, ако таа е збир на „правила“ – често и непишани – на однесувањето на

Read More

Макрон и Вучиќ, то су срца два!

Кога Вучиќ, како што најави на самитот во Охрид, ќе се понуди да посредува кај Макрон за да дознаеме што му е во умот на францускиот претседател за судбината на

Read More

Тројански коњ во Париз

Во 1966 година на крајно сомнителен начин се судриле француската нуклеарна подморница “Le Triomphant” и британската нуклеарна подморница “Vanguard”. За влакно не се случи нуклеарна експлозија. Ќе изгинеа сите 240

Read More

Заборавена етика

Ако државата е само едно (по)големо семејство, или фирма, како сакате, тогаш и во неа важат истите или сличните правила на однесување како и во потесното семејство. Ако едно четиричлено,

Read More

Во процепот

Македонската јавност ненадејно стана свесна дека француското вето не било поради ревизија на процедурите за членство во ЕУ, туку дека тоа е дел од многу поголемата игра за моќ во

Read More

НАТО во пламен

Ви пренесуваме дел од колумната на Горан Михајловски за СДК: Полицијата има индиции кој ги пали контејнерите низ Скопје. Имаме симултано палење контејнери на повеќе локации низ градот, во ист

Read More

Еnfant terrible

Како изгледа кога ќе се јавите во Брисел за да го слушнете ставот на ЕУ? Се вклучува автоматска телефонска секретарка, која прецизно објаснува: „Ако сакате да го слушнете ставот на

Read More

Не сме да има вакуум                                                               

Уставот е многу јасен освен ако не сакаме така да биде.  Член 63 одредува дека пратениците се избираат на четири години, а изборите за пратеници во Собранието се одржуваат во

Read More

Кристофер Хил: Емануел Макрон го предаде Балканот

Уште од падот на Берлинскиот ѕид пред 30 години, западните лидери постојано нагласуваа дека не постои проблем на Европскиот континент кој не може да биде решен со помош на Европската

Read More

Макрон во прегратките на Трамп и Путин

Геополитичкиот „земјотрес“ што го предизвика интервјуто на Емануел Макрон за лондонски „Економист“ („мозочна смрт на НАТО“, „Европа на работ од амбис“ итн.) додаваат „трамповско“ масло на оганот којшто беснее во

Read More

Изборна сапунијада

Запрепастувачки брзо постигнатата согласност за предвремени избори наведува на заклучок- сите три партии посакуваат да купат повеќе време за да разберат кон кое следно царство треба да се приклонат и

Read More

Проширувањето и еднаквоста во ЕУ

Што е тоа што денес ги обединува земјите-членки на ЕУ? Фактот дека на Македонија на последниот ЕУ-самит не ѝ беше понудено столче барем некаде на ќошот, во вториот ред околу

Read More
view more articles

Актуелно