back to homepage

Став

Иреални сказни од реалниот живот: Само кај нас жив кукавица е подобар од мртов херој!?

или Tеатар на апсурдот на отворенa сцена!?   “Кога човекот е среќен тој и не мора ништо да работи. Додека, пак, во неволја (кога ќе се најде “во небрано” –

Read More

Одговорност! А што беше тоа?

Само пред ден или два министерот на полицијата Оливер Спасовски кротко и сталожено ја убедуваше нашата хронично сомничава јавност дека „МВР знае“ каде е Груевски за да каже вчера, не

Read More

Тромавоста на прогонот

Пропуштањето на должниот надзор на полицијата кон движењата на поранешниот пример во центарот на Скопје, кој сега е во бегство неминовно го наметнува прашањето – дали ги земаме правата и

Read More

Грујо-побегујо 007

Човек малку да прошета низ Скопје, ако знае каде да праша (само немојте во нашите тајни служби или во МВР, тие може и да ве изманипулираат, бидејќи ги фатија комплет

Read More

е-Република Амандман

Став на Ѓорѓи Трендафилов претседавач со Националниот Комитет на ГДУ: Таа навидум е држава како и секоја друга, има институции,сопствен парламент, влада, претседател на ова, претседател на она, има и сопствена

Read More

Подобро е Груевски да заминал

Подобро е да замине, за него секако, за нас исто така. Да ни стане омилено орудие во борбата против авторитаризмот и патоказ за идните поведенија. Да ја беше веќе изградил

Read More

Дали е спасот низ подземјето?

  Сега е и официјално: почесниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ е во бегство, со распишана полициска потерница по него. Вчерашниот ден помина во неизвесност и исчекување, засилени со разбирливата драма што

Read More

ГДУ: Иселувањето на лекарите е многу поголем проблем од потерницата за Груевски

Како човек, кој е директно инволвиран во здравствениот систем на нашата држава јас секојдневно се судрувам со проблемите кои го мачат републичкото здравство. Ги поздравувам иницијативите на Клубот на млади

Read More

Де Гол и Аденауер – визионерите на помирувањето

Македонија е, навистина, мала. Но, таа, сепак, може да има голема визија за иднината. Од тоа сознание може да настане новата, успешна, миротворна македонска приказна. „Ајде да ги обединиме нашите

Read More

Каде е, по ѓаволите, Никола Груевски?!

Нешто ме чеша во прстиве, не можам да се воздржам од тоа да ви ја соопштам оваа ризична, иако опортуна теза: Никола Груевски си замина од веројатноста дека наскоро ќе

Read More

Демони светски, демони македонски

Многу силен впечаток ми оставија излагањата на Макрон и на Меркел за време на прославата на стогодишнината од крајот на Првата светска војна. Еве кратки изводи од тие предупредувачки говори:

Read More

Грујо, Ниче и Андриќ

Ништо подобро не ја отсликува бурната внарешна, душевна драма на експремиерот Груевски отколку два цитата: еден од филозоф на модерната Фридрих Ниче и друг од знаменитиот писател, нобеловерцот Иво Андриќ.

Read More

За учесниците во криминалот со културното наследство (1)

Со секое ново продлабочено истражување на штетните аспекти од т.н.проект Скопје 2014,се потврдува поразителното сознание дека во неговата реализација клучна улога одиграле две институции од заштитата –Управата за заштита на

Read More

Сонот и јавето на Груевски

Ви пренесуваме дел од колумната на Ерол Ризаов за „Независен“: Веднаш по големата победа на парламентарните избори 2006 година, Никола Груевски, сè уште неименуван за премиер, го раскажа пред македонската

Read More

Грујо ќе оди „курбан“! Раце од него крена и најблиските…

И шо праиме сега!. Грујо ќе оди „курбан“!. Ниту Мицковски, ниту Николовски ниту Ѓорчев не му помогнаа. Се изрезилија пред најпослушните членови кои ги тераа да митингуваат пред судот, Владата!.

Read More
view more articles

Актуелно