Анима мунди бара да се затвори битолската Зоолошка градина поради негрижата за животните

Анима мунди бара да се затвори битолската Зоолошка градина поради негрижата за животните

 

Организацијата за заштита на животните „Анима мудни“ побара итно затворање на битолската Зоолошка градина, откако посетителите денеска на социјалните мрежи објавија фотографии од мртов волк и мртви птици во кафезите, од мајмуни кои изгледаат прегладнето и дехридрирано.

„Бараме итно затворање на Зоолошката во Битола и најстрога казна за одговорните лица за мачење, негрижа на животните, континуирана закана и опасност по жителите на градот. Потсетуваме, тоа е зоолошка во која противзаконски се заловуваат, сместуваат и убиваат бездомните кучиња во Битола, зоолошка во која пред некоја година избегаа два волка и беа застрелани, но за тоа не одговарал никој иако поднесовме кривични пријави“велат од Анима Мунди.

Од организацијата најавија дека во понеделник ќе поднесат кривични пријави и ќе бараат одземање на дозволата за работа на Зоолошката градина во Битола, како и одземање на сите животни и нивно донирање во центри за ресоцијализација на диви животни во Европа.