Андоновиќ: Дали се радикализира состојбата во Србија?

Андоновиќ: Дали се радикализира состојбата во Србија?
18.03.19   21:07

Прочитано : 174

Print This Article
андоновиќ

Дејан Андоновиќ во Студио 1 на кратко повторно направи анализа за случувањата во Србија.

Растат ли протестите или се намалуваат, дали е ова радикализирање на состојбата во Србија?

„Точката на радикализирање е од саботата вечер. Сега се чека дали ќе се ослободат притворените за кои оопозицијата бара ослободување, а Вучиќ кажа дека нема да се ослободат оние насилните кои упаднаа со моторна пила“, кажа Андоновиќ,  кој потоа се надоврза за лидерите на опозицијата, но и доброто менаџирање на српската полиција изминатите пет недели.

Зошто е Вучиќ преокупиран со Македонија?

„Видовме и во саботата која е позицијата на Вучиќ, од друга страна мора да ја оправда својата опозиција на надменост. Зошто тој игнорантски однос, ако е се во ред зошто ова се случува во Србија? Аналитичарите сметаат дека Србија ќе остане вакум простор и сега некој сака него да го урне и да го продаде Косово“, кажа Андоновиќ, кој истакна дека некаде мај/јуни се очекува решавање на косовското прашање, а дека клучни се наредните 24 часа во Србија, но и дека двете страни треба да бидат разумни.

Целата анализа погледнете ја во видеото.

  Категории: