АМС поднесе кривична пријава против екс претседателот на ФФМ, Ѓорѓиоски и актуелниот Сејдини

АМС поднесе кривична пријава против екс претседателот на ФФМ, Ѓорѓиоски и актуелниот Сејдини
12.07.19   16:35

Прочитано : 423

Print This Article

Агенцијата за млади и спорт поднесе кривична пријава против Илчо Ѓорѓиоски, поранешен претседател на ФФМ, актуелниот претседател Муамед Сејдини, кој во периодот за које пријавен бил потпретседателот на ФФМ, неколкумина членови на Управниот одбор и до претседателот на Управниот суд, Бурим Сејдини.

Според кривичната, тие се пријавени за „Злосторничко здружување“, „Злоупотреба на службена должност и овластување“ и „Фалсификување на истрага“.

„Во периодот по 29.07.2012 година Ѓорѓиоски, тогашен претседател на ФФМ, избран е на вонредно Генерално собрание на кое е одржан и усвоен и Предлог статут подготвен од работна група на ФИФА, УЕФА и ФФМ на незаконит начин. Тој при спроведување на истиот во Централен регистар наместо да го спроведе законски донесениот статут на собранието на ФФМ врши незаконито променување на содржината на Стаутот и го додаваат членот 37 со следниот текст:

Комисијата за верификација на регистрација на фудбалери и клубови на ФФМ-Редакциски одбор на Макфудбал ги верификува регистрирањата на клубовите и фудбалерите, фудбалерите во мал фудбал и фудбал за жени и ги објавува сите одлуки на органите на ФФМ. Таа комисија се состои од претседавач, заменик претседавач и три члена кои по промената на членот 37 се менуваат за еден број и се зголемуваат за плус еден член“, стои во пријавата, поднесена до Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција.

  Категории:
view more articles

Актуелно

view more articles

Останати вести