Џонсон: Не сум ја лажел кралицата за суспензија на Парламентот

Џонсон: Не сум ја лажел кралицата за суспензија на Парламентот
12.09.19   15:30

Прочитано : 167

Print This Article

Британскиот премиер Борис Џонсон ги негираше тврдењата дека ја излажал кралицата Елизабета Втора во врска со причината за суспендирање на Парламентот за пет недели, откако суд одлучи дека неговата одлука е незаконска.

Парламентот беше суспендиран во понеделникот до 14 октомври, а противниците на Џонсон велат дека тој потег е со цел да ги спречи нивните обиди да ги разгледа плановите на премиерот за напуштање на Европската унија и да му овозможи да спроведе Брегзит без договор на 31 октомври.

Највисокиот апелациски суд во Шкотска донесе одлука вчера дека суспензијата не е легална и ги ограничува законските застапници, поради што противниците на Џонсон го обвинија дека ја лажел кралицата за причината за суспензијата.

Џонсон изјави денеска дека тие тврдења „апсолутно не се точни“.

  Категории: