Земјотресите ги исплашија: Каде исчезнаа Тодоров, Груевски, Трајановски и Јакимовски?

Земјотресите ги исплашија: Каде исчезнаа Тодоров, Груевски, Трајановски и Јакимовски?

Неколку дена по земјотресите што го погодија Скопје, претседателот на Управувачкиот комитет за справување со кризи, Никола Тодоров, сè уште се нема појавено во јавност. Првиот состанок, пак, ова тело го имаше во неделата, на 11 септември, веднаш по земјотресот со јачина од 5,3 степени според Рихтеровата скала, а вториот состанок се одржа на 12 септември.

Nikola-Todorov

Иако по првиот вонреден состанок беше најавена изјава на Тодоров, тоа не се случи. Интересот зошто тој не се појави во јавноста по серијата земјотреси, уште повеќе се зголеми поради свежата меморија за негово континуирано присуство во настраданите подрачја по поплавите од 6 август годинава.

По земјотресот во јавноста не се појавија ниту претседателите на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, и Зоран Заев, а забележливо е отсуството на инаку често присутните Коце Трајановски, Емил Димитриев и Стевчо Јакимовски.

Експертите ваквиот пресврт го оправдуваат со тоа што за време на поплавите имало поголема можност за политички маркетинг. Аналитичарот Петар Арсовски вели дека сега, по земјотресите, немаше голема можност за сликање.

– Во поплавите имаше жртви. Тоа беше можност за сликање и за самопромоција на политичарите. Сега таа можност за политички маркетинг е помала, нема каде да се фотографираат, со што се губи и нивниот интерес за појавување во јавноста – вели Арсовски.

По полавите во Скопско на 6 август, прeтседателот на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, го прекина одморот во Турција за, како што известија медиумите, „да помогне во справување со тешките последици од невремето“ и „да изврши увид на терен“.

По силниот земјотрес во неделата, Груевски првпат во јавноста се појави вчера, на промоцијата на 13 нови наслови од проектот „Превод на стручни научни книги и учебници“.

извор: Мета