ВИДЕО: Историската средба Трамп-Ун заврши со документ со 4 точки – еве што е договорено

ВИДЕО: Историската средба Трамп-Ун заврши со документ со 4 точки – еве што е договорено
12.06.18   10:49

Прочитано : 1,124

Print This Article
loading...

По историскиот самит во Сингапур, претседателот на САД и севернокорејскиот лидер потпишаа декларација. Таа има четири точки и еве што пишува во нив.

Иако Доналд Трамп и Ким Џонг-ун не објавија веднаш што стои во декларацијата која е потпишана, таа е поделена на присутните новинари. Декларацијата содржи четири клучни точки.

1.САД и Северна Кореја се посветени на поставување нови односи меѓу двете земји во согласност со желбите на народот на двете држави за мир и просперитет.

2.САД и Северна Кореа заедно ќе работат на изградба на долготраен и стабилен режим за мир на Корејскиот полуостров.

3.Во согласност со Панмунјомската декларацја која беше потпиашана на 24-април, Северна Кореја се обврзува дека ќе работи на потполна денуклеаризација на Корејскиот полуостров.

4.САД и Северна Кореа се обврзуваат на враќање на воените затвореници и оние кои исчезнале во битките, што вклучува и враќање на оние кои се веќе идентификувани во своите земји.

loading...
  Категории: