Ванхауте згрозен од нацистичкиот симбол на мегафонот на Тодор Петров

Ванхауте згрозен од нацистичкиот симбол на мегафонот на Тодор Петров
10.03.16   11:20

Прочитано : 9,597

Print This Article

Неодамна на Фејсбук се појавија фотографии од мегафонот со кој Тодор Петров држеше говор пред МВР, со граѓани кои анализираа дека на него е напишан работи за нацистичкиот знак „ss 1488“.

12801199_10153445352603857_6744062835360933285_n

На ова реагираше и белгискиот посредник Питер Ванхауте кој е згрозен од нацистичкиот симбол на мегафонот.

piter vanhaute

„Луѓето кои отворено покажуваат нацистички симболи не заслужуваат поддршка од ниту една партија, било да е конзервативна, социјалдемократска или либерална. Поради изнесените ставови на ВМРО-ДПМНЕ и посетата од претседателот на партијата кога Тодор Петров беше во болница, се создава проблематична врска помеѓу партијата и нацистичката идеологија, која ја преминува црвената линија. Прифаќањето на ова е јасно загрозување за демократијата и извисување на сите оние кои ги дадоа своите животи борејќи се против нацизмот, не само во Европа, туку и секаде во светот“, напиша Ванхауте на Фејксбук.

Еве го објаснувањето за симболиката на знакот:

SS – Schutzstaffel https://en.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel

1488 – http://www.urbandictionary.com/define.php?term=1488

14 https://en.wikipedia.org/wiki/Fourteen_Words

88 – Heil Hitler https://en.wikipedia.org/wiki/88_(number)#In_white_nationalism