Турција бомбардираше позиции на ПКК во северен Ирак

Турција бомбардираше позиции на ПКК во северен Ирак
17.07.18   13:39

Прочитано : 42

Print This Article

Турција бомбардираше позиции на ПКК во северен Ирак

Турското Воено воздухопловство изврши напади врз магацини со оружје и муниција на бунтовничката Курдска работничка партија (ПКК) во северен Ирак, јави телевизијата НТВ.

Цел на нападите биле позиции на ПКК во близина на градот Метин.

Турција ги интензивираше своите операции во северен Ирак, откако во голема мерка ги совлада курдските групи во северна Сирија.

ПКК од 1984 година се бори за автономија на регионите населни со Курди во турската држава и се наоѓа на листите на терористички организации на Турција, ЕУ и САД.

  Категории: