Судијката Поп Стефанија ги прогласила незаконски претресите на СЈО во домот на Грујовски

Судијката Поп Стефанија ги прогласила незаконски претресите на СЈО во домот на Грујовски
17.02.17   14:09

Прочитано : 2,295

Print This Article

Судијката Александра Поп Стефанија донела решение со кое ги прогласила за незаконски претресите што ги извршило Специјалното јавно обвинителство во домот на Горан Грујовски од УБК, бидејќи не било обезбедено неговото присуство, дознава Сведок од извори блиски до судијката во Кривичниот суд во Скопје.

tn1_20170217_110403_tvrdina-sudenje

Поп Стефанија ја прифатила жалбата на началникот од УБК, осомничен за уништување на опремата и доказите во врска со прислушувањето и одлучила дека претресите направени во неговиот дом се незаконски, бидејќи СЈО не го обезбедило неговото присуство.

Претресите биле направени додека Горан Грујовски беше во во притвор со решение на судија на претходна постапка на Кривичниот суд.

Сведок испрати прашања до Основниот суд Скопје 1, прашувајќи на кој член се повикала судијката Александра Поп Стефанија во образложението на решението, како ги „поништила“ судските наредби и побаравме да го добиеме образложението на решението, без генералиите на обвинетиот или други податоци кои можат да бидат тајни. Од судот, Сведок доби потврда дека има донесено такво решение, а за содржината го доби следниов одговор:

-Во однос на вашето прашање ве информираме дека решението, за кое прашувате, согласно законот се доставува само до странките во конкретната постапка. При одлучувањето судијата ја ценел законитоста од одредбите од Законот и во таа насока дал образложение согласно Законот и согласно слободното судиско одлучување. Од тие причини ова првостепено, неправосилно решение подлежи на правни лекови односно жалба и од тие причини неможе да се навлегува во детали, кои се опфатени во образложението на неправоислното решение кое е доставено до странките- пишува во одговорот на Основниот суд Скопје 1 до Сведок.

Бидејќи ова е постапка во во која се ценат преземените процесни дејствија, ќе биде интересно што ќе рече Апелациониот суд во поглед на „слободното судиско одлучување“ на судијката Поп стефанија, како што наведува Основниот суд.

Текстот во целост прочитајте го тука

loading...

98548904543

17 фотографии кои докажуваат дека мачките се неодоливи кретени

на кои не можете да им се налутите

15271446_10154467469488387_2071062741_o

  Категории: