НАСА лансираше сателити што ќе ги следат климатските промени

НАСА лансираше сателити што ќе ги следат климатските промени
10.07.18   16:04

Прочитано : 55

Print This Article
satelit

Двата сателита од новата мисија на НАСА за набљудување на климата се речиси подготвени за погон, соопшти Агенцијата, додавајќи дека ласерите се веќе успешно активирани и работат според очекувањата.

Мисијата под наслов „Експериментално следење на гравитациската обнова и климата“ (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On – ГРАЦЕ-ФО) не е нов проект, само што сега е надграден со два сателита кои содржат современа, попрецизна технологија. Сателитите беа поставени во Земјината Орбита на 22 мај со ракета на Спејс Икс. Нивната задача е да ги следат гравитацијата, нивото на водата на планетава, како и топењето на ледените површини.

Технологијата се разработува веќе една деценија и првпат се практикува во реални услови. Тестирањата ќе траат уште неколку седмици, а потоа следува и официјалниот почеток на мисијата.

loading...
loading...
  Категории: