Кина покрена интернет страница за пријавување шпиони

Кина покрена интернет страница за пријавување шпиони
16.04.18   13:11

Прочитано : 69

Print This Article
loading...

Кинеските власти пуштија во употреба интернет страница на која граѓаните ќе можат да пријават субверзивни активности или лица за кои ќе се посомневаат дека се шпиони.


Министерството за национална безбедност на Кина вчера ја покрена страницата www.12339.gov.cn – на која ќе можат да се пријават дејности кои можеби претставуваат закана за „уривање на социјалистичкиот систем”, пренесуваат локалните медиуми.

Услугата е достапна на мандарински и на англиски. Пекинг особено внимава на опасноста од „непријателски странски сили” и властите се повеќе повикуваат граѓаните да собираат информации.

Оние кои ќе достават информации преку сервисот, во образецот ќе треба да наведат дали се работи за шпионажа, тероризам, сепаратизам, оддавање државни тајни, субверзивни дејства…

Онлајн доушникот останува анонимен, но оние кои ќе го злоупотребат сервисот со лажни податоци, ќе сносат последици, соопштуваат кинеските власти.

  Категории: