back to homepage

Уметност

Историја на Другите: Заборавените жени на Баухаус

Кога Валтер Гропиус ја основал Школата за дизајн Баухаус во Вајмар, Германија, во 1919 година, тој навел дека училиштето ќе биде отворено за „секој човек со добар углед, без оглед

Read More

Југословенската архитектура била во сржта на модерноста

За архитектурата што се создавала во поранешна Југославија, особено бруталистичката, ме заинтересираа истражувањата на редица стручњаци. И на запад се објавуваат голем број публикации затоа што, едноставно, порасна академскиот интерес

Read More

ГАЛЕРИЈА: Араки – на границата меѓу контроверзноста, експлицитноста и високата уметност

Естетиката на фотографијата на Нобујоши Араки останува препознатлива, без разлика дали станува збор за жени врзани со јажиња, групен секс во Токио или еротизирани цвеќиња. 78-годишниот фотограф поне когаш додавал

Read More

ВИДЕО: Во куќата на Мелников

Фотографот Ричард Пер (Richard Pare) е познат по неговата посветеност во документирањето на советската модернистичка архитектура. Неговите фотографии биле изложени во голем број значајни музејски изложби и според повеќе историчари

Read More

(ВИДЕО) House of YES во Бруклин – многу повеќе од обичен ноќен клуб

House of YES – многу поразличен од другте ноќни клубови во Бруклин. Brooklyn's House of Yes Is So Much More Than a Nightclub "This isn't a normal nightclub" – welcome to

Read More

ВИДЕО: Скопје сонува – Филмски колаж за одбележување на 55 години од катастрофалниот земјотрес

Погледнете го краткометражниот филмски колаж “СКОПЈЕ СОНУВА” изработен од Дина Дума, по повод одбележување на 55 годишнината од катастрофалниот земјотрес кој го погоди Скопје на 26 јули 1963. СКОПЈЕ СОНУВА

Read More

ГАЛЕРИЈА + ВИДЕО: Неверојатни скулптури направени само од чоколадо

Познатиот уметник и слаткар Амари Гишон прави запрепастувачки скулптури само од чоколадо Giant Chocolate Sculptures by Amaury Guichon Watch Amaury Guichon create giant sculptures entirely out of chocolate! 🍫 Posted

Read More

ВИДЕО: Наошима – Остров на модерната уметност”

Ниошима или попознат како јапонскиот “Остров на уметноста”. Дел од музеиоте на островот се дизајнирани од архитектот- добитник на Прицкерова награда Тадао Андо.  

Read More

ГАЛЕРИЈА: Естраваганцијата на Балот на надреализмот

На 12 декември 1972 година, кај бароницата Мари-Елен де Ротшилд и нејзиниот сопруг Гај ја се одржа Вечерта на надреалистите или “Diner de Têtes Surrealists”. Раскошната вечера се одржала во

Read More

ГАЛЕРИЈА: 120 најдобри хотели отворени годинава (втор дел)

Дел од хотелите со најубав ентериер отворени годинава во градови меѓу кои Копенхаген, Лондон, Париз. Њујорк, Лаос но и на Бахамите, Бали, Малдиви, Прованса…

Read More

Кралската данска библиотека и методот на Марина Абрамовиќ

Меѓу разнобојните згради кои го опкружуваат пристаништето во центарот на градот, карактеристична слика од Копенхаген, преполна со туристи, блиску до водата се издига необична, висока, црна гранитна градба со неправилни

Read More

ГАЛЕРИЈА: 120 најдобри хотели отворени годинава (прв дел)

Дел од хотелите со најубав ентериер отворени годинава во градови меѓу кои Копенхаген, Лондон, Париз. Њујорк, Лаос но и на Бахамите, Малдиви, Прованса…   повеќе тука    

Read More

ГАЛЕРИЈА: Најубавите кафеа отворени во 2018 (прв дел)

Некои од кафеата со најубав и најоригинален ентериер отворени годинава во градови меѓу кои Прага, Њујорк, Лондон, Солун.     повеќе за локацијата тука  

Read More

Дигитална изложба во Токио која ви овозможува да влезете во светот на соништата

Јапонското здружение за дигитална уметност „teamLab“ е познато по неверојатните дигитални инсталации кои ви овозможуваат да влезете во светот на соништата. Нивниот последен проект „teamLab Planets TOKYO“ е можеби најдоброто

Read More

ГАЛЕРИЈА: „Италија во Холивуд“ – изложба за Салваторе Ферагамо и златната доба во Холивуд

Во Музејот на Салваторе Ферагамо во Фиренца отворена е изложба на тема „Италија во Холивуд“ инспирирана од влијанието на масовната италијанска имиграција во САД на почетокот на 20 век. -Стереотипи

Read More
view more articles

Актуелно