back to homepage

Став

Треба ли Германија да ѝ помогне на Турција?

Германија е загрижена за економската стабилност на Турција, но недоволно за да понуди финансиска помош. Но германската поддршка може да биде средство за да се спречи Ердоган да ѝ го

Read More

Албанци

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа: Референдумот за Спогодбата меѓу Македонија и Грција мора да се одвои од сите други теми. Се работи за историски

Read More

Мицкоски ќе го праша народот

Ви пренесуваме дел од колумната на Ерол Ризаов за „Независен“: Христијан Мицкоски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, бил презафатен и работел наголемо на размена на мислења во врска со референдумот. Како народна

Read More

Македонија како село без кучиња

Ви пренесуваме дел од колумната на Слободанка Јовановска за „Независен“: Солза Грчева, Јанко Бачев и други маргиналци како нив во Македонија бараат пари од буџетот на државата за да водат негативна

Read More

Mртвост

или КУЛТУРА НА МОЛКОТ (4) Треба да се читаат умни, учени луѓе. Тие можат да ни помогнат полесно да ги разбереме состојбиве во кои што се наоѓаме, да ги додефинираме,

Read More

Отфрлање: Што ги тера луѓето да ги негираат фактите (втор дел)

Дури и оние на раб на лудило, како тие кои тврдат дека земјата е рамна, додека е тешко да се сфатат сериозно, помагаат да се создаде средина во која вистинските

Read More

Војна

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа: Што ќе се случи ако Референдумот не успее? Парламентот ќе го прими на знаење резултатот, ќе се отвори глупава,

Read More

Голем, двоглав орел на рамото

Ви пренесуваме дел од колумната на Џабир Дерала за Цивил Медиа: Денот е долг и здодевен за едно младо момче од западните рурални краишта на Македонија. И тој и неговите

Read More

Замрзнати во бојкотот

Ви пренесуваме дел од колумната на Ѕвездан Георгиевски за Призма: Премногу шумови се слушаат во деновите пред референдумот. Прегласно е и од бучавата, едноставно, ништо не може ни да се

Read More

Дијаспората и козјите уши на Протуѓер

  Нема никакво сомневање дека на многумина во македонското иселеништво им застана кнедла во грлото и со горчлив вкус на непријатно сознание ги доживееја неодамна објавените разговори од “бомбите“ за

Read More

Оправдувања

или КУЛТУРА НА МОЛКОТ (3) Има едно (речиси единствено) оправдување кое што често сум го слушал од колеги, пријатели – членови на различни професионални здруженија, за нивната повеќегодишна зачмаеност и

Read More

Триесет години македонска самотија

Насловот на мојата колумна е само парафраза на прочуеното дело на Маркес. Јасно ми е, Македонија е неспоредлива со Латинска Америка. Но, какво чудо, уште на првата страница од романот

Read More

Отфрлање: Што ги тера луѓето да ги негираат фактите

Сите живееме со негирање, барем дел од времето. Дел од тоа да бидеме луѓе и да живееме во општество со други луѓе, е изнаоѓање на паметни начини да ги изразиме

Read More

Замките од размената на територии на Балканот

Ви пренесуваме дел од колумната на Јануш Бугајски (виш соработник на Центарот за анализи на европската политика во Вашингтон) објавена на „Независен“: По неколку провокативни изјави на српските и косовските политичари

Read More

Европската авантура на Стив Банон

Ви пренесуваме дел од колумната на Јан Бурума објавена на „Project Syndicate“, преведена од „Независен“: Откако беше истеран од Белата куќа и од „Брејтбарт њуз“, Стив Банон, честопати нарекуван главен организатор на

Read More