back to homepage

Пари

СДСМ: Миноски да каже за што ги задолжувал граѓаните 40 милиони евра месечно

Министерот за финансии во заминување, Кирил Миноски, ќе мора да одговори за што ги задолжил граѓаните 484 милиони евра само во 2016 година. Тоа значи дека секој месец лани, оваа

Read More

Македонскиот јавен долг на алармантни 5 милијарди евра

Во 2008 година јавниот долг изнесувал 1,55 милијарди евра или 23% од БДП. На крајот од 2016 задолженоста достигна 4,71 милијарди евра, или 50,1% од БДП,пишува Дојче веле. Годинава ќе

Read More

Странските инвеститори го чинеа буџетот најмалку 150 милиони евра

За привлекување на странски инвестиции, од маркетинг и промоција, субвенции, па до изградба на технолошко индустриските развојни зони, властите во последните десет години потрошиле најмалку 148,7 милиони евра, покажува деталното

Read More

УЈП: Системот за бруто-плата функционира непречено

Системот за бруто-плата функционира непречено, велат од Управата за јавни приходи (УЈП) откако „Мета“ објави дека сметководителите се пожалија дека освен системот за поднесување годишна даночна пријава, и системот преку кој се

Read More

СДСМ: Ќе обезбедиме реална просечна плата од 30.000 денари во Македонија!

Соопштение на СДСМ: Ќе ја покачиме просечната плата на 30.000 денари! Во семејство со двајца вработени, тоа е месечен приход од 1.000 евра. Спиралата на покачување на платите ќе ја

Read More

УЈП ги продолжи роковите за поднесување даночни пријави и извештаи

Роковите за поднесување на даночните пријави и на годишните даночни извештаи се продолжуваат за пет работни дена, информираат од УЈП. Оттаму велат дека роковите се продолжени во согласност со Законот за

Read More

Системите на УЈП блокирани, висат платите и даночните пријави

Системот на Управата за јавни приходи (УЈП) за поднесување годишни даночни пријави, но и системот преку кој се врши прием на декларации за плати не функционираат неколку дена, алармираат сметководителите.

Read More

ВМРО-ДПМНЕ го обвинуваат Заев – инвестициите пропаѓале поради политичката криза

Фрлени лопати, сечени ленти, но и пропаднати фабрики. Од најавените 62.701 вработување за 10 години реализирани се една третина, односно 20.245. Пресметано во евра, ако требало да влезат 3,7 милијарди,

Read More

Седумпати помалку странски инвестиции од очекуваните, Миноски и Мизо нервозни, одбегнаа да одговорат

Министерот за финансии, Кирил Миноски и директорот на Технолошко –индустриските зони Виктор Мизо, одбија да одговорат зошто за десет години во земјава влегле седум пати помалку инвестиции од најавите на

Read More

БЕСА: Инвестициите се намалуваат како резултат на лошите политики на Владата

Соопштение на БЕСА: Во последните години Македонија постојано бележи намалување на странските инвестиции. Со економскиот развој, а особено со странските инвестиции, Македонија бележи континуиран неуспех: од 138 предвидени инвестиции, досега

Read More

СДСМ: Ќе овозможиме на граѓаните да отворат фирма со само 1 евро влог!

Соопштение на СДСМ: Ќе им овозможиме на граѓаните да отворат сопствена фирма на брз и едноставен начин, со само 1 евро влог. Ова е еден од начините како ќе им

Read More

СДСМ: Миноски побара 16,1 милиони евра, но ги задолжи граѓаните 24 милиони евра повеќе

  Недозволиво е министерот за финасии во заминување, Кирил Миноски, да ги задолжи граѓаните со преку 24 милиони евра повеќе од пристигнатите обврски за плаќање, без да објасни зошто, се вели во соопштението на СДСМ. Во него се додава

Read More

ЛДП: Груевски да даде отчет за лажираниот инвестициски бум

Соопштение на ЛДП: Независните новинарските истражувања го разобличија и потврдија популизмот на владеjачката партија, ВМРО-ДПМНЕ, која цели 10 години предводена од Никола Груевски ги лажеше и замајуваше граѓаните со бум

Read More

Еврозоната ја деблокира помошта за Грција

Еврозоната денеска објави дека го деблокира олеснувањето на грчкиот долг, откако беше привремено блокирано под притисок на Германија. Европскиот стабилизациски механизам, орган на еврозоната задолжен за контрола на грчкиот долг,

Read More

АНАЛИЗА: 30% од семејствата имаат проблем со нормална живеачка!

Дури 30% од домаќинствата, или секое трето  семејство, со вкупните месечни приходи многу тешко ги задоволува потребите. Од друга страна само 3,6% од домаќинствата изјавиле дека многу лесно со приходи

Read More