back to homepage

Пари

Овие професии земале најголема плата во Македонија за 2016

Ова се професиите кои земаат највисока нето плата во Македонија, за 2016 година, според податоците на Државниот завод за статистика: Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности – 66.896 денари Правни и

Read More

Топ 100 тендери во 2015 и 2016 година

100-те најголеми договори за јавни набавки склучени 2016 година изнесуваат вкупно 378 милиони евра, а 2015 – 226 милиони евра. 2016 година, на врвот е тендерот за изградба на гасоводната

Read More

Миноски: Државата редовно ги сервисира обврските и не должи кон стопанството

Државата редовно ги сервисира обврските кон стопанството, изјави  министерот за финансии Кирил Миноски. Миноски за ТВ Нова вели дека државата не должи кон стопанството, одговарајќи на тврдењата на некои од

Read More

АНАЛИЗА: И вработувањата во приватниот сектор – зависни од државата!?

Точно е дека владините мерки за стимулирање на нови вработувања во приватниот сектор, преку даночни ослободувања, придонесоа за раст на вработеноста, но исто така е вистина дека на ваков начин

Read More

СДСМ: Одлуката на Фич ги потврди штетните економски политики, итно се потребни промени

Соопштение на СДСМ: Кредитната агенција Фич ја остави Македонија во групата земји со проблематичен кредитен рејтинг, откако лани го намали кредитниот рејтинг на Македонија за едно ниво. Со ова се

Read More

УЈП: Доставувањето пријави масовно, обврзниците си ги исполнуваат обврските

Во Законот е јасно кажано по кој однос лицата кои оствариле приходи над еден милион денари во текот на една календарска година, треба да се регистрираат за целите на ДДВ,

Read More

ССК: Економијата ќе биде во заложништво додека трае политичката криза

Стопанството во овој момент е на машини за реанимација и тешко ќе може да издржи уште долго, освен ако не се најде заедничко решение или начин за функционирање на институциите,

Read More

Шајноски: Поголем проблем од политичката е економската криза!

„Власта успеа да ги уништи сите лостови на пазарната економија, со цел да обезбеди лични и партиски бенефити“, изјави за ЦИВИЛ Медиа, економскиот експерт, д-р Крсте Шајноски, според кого, политичката

Read More

Вработени во ДЗС ја злоупотребиле службената положба и причиниле штета од 154.816 денари

Кривични пријави за злоупотреба на службена положба и овластување се поднесени против тројца вработени во Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија – подружници Гевгелија и Валандово. Станува збор за Ѓ.И.

Read More

АНАЛИЗА: Владините трошења растат – но за што?

Владините трошења растат, но драматично за отплата на долгови – главница и камати. Голем  дел од буџетскиот колач или скоро 20 отсто завршува за трансфери, најмногу до фондовите а не

Read More

Ново задолжување за раздолжување

Владата утре од домашните кредитори планира да позајми над 43 милиони евра. Сумата ќе ја обезбеди со издавање на државни хартии од вредност и тоа државните записи се со рочност

Read More

Македонија губи од 50 до 100 милиони евра годишно поради зависноста од Коридорот 10

Немањето алтернатива во транспортните коридори ја задушува македонската економија. Стопанството алармира, железницата кон исток или запад е ургентно потребна, пишува Дојче веле. Македонија ги отвори граничните премини Дојран и Меџитлија

Read More

Анализа: Колку се богати пратениците од албанскиот блок?

Дел од новите пратеници доставија нов анкетен лист, но некои, според податоците од базата на Комисијата за спречување на корупција, сè уште не го сториле тоа. Анализата што ја направи

Read More

МФ: СДСМ ја продолжува црната кампања на јавниот долг

Министерството за финансии во реакција на СДСМ наведува дека партијата ја продолжува црната кампања на јавниот долг. За точно информирање за намената и состојбата на државниот и јавниот долг, Министерството

Read More

СДСМ: Миноски да каже за што ги задолжувал граѓаните 40 милиони евра месечно

Министерот за финансии во заминување, Кирил Миноски, ќе мора да одговори за што ги задолжил граѓаните 484 милиони евра само во 2016 година. Тоа значи дека секој месец лани, оваа

Read More