back to homepage

Култура

„Илијада“ најголем театарски проект на 58-то „Охридско лето“

Претставата „Илијада“ од Хомер на Словенечкиот народен театар СНГ Драма Љубљана , Цанкариев дом и Градски театар од Словенија, со кој беше затворено 58. Охридско лето беше најголем театарски проект

Read More

АКТО фестивалот посветен на темата „Општество во изградба“

АКТО-фестивалот на современи уметности, кој почнува од четврток, ќе биде посветен на темата „Општество во изградба“ и содржи пет уметнички програми. Организаторите денеска на прес-конференција најавија дека по подолго време,

Read More

Признание за Јеремија Лазаревиќ од Белград за книгата “Филозофија“

Годинашен добитник на наградата “Орфеј“, која се доделува за најдобра поетска книга, е поетот Јеремија Лазаревиќ од Белград, за книгата “Филозофија“ во издание на Издавачката куќа “Филип Вишњиќ“ од Белград.

Read More

Спуштена завесата на 58-то „Охридско лето“

Приказна за Агамемнон, Парис и Менелај… во вистински антички амбиент Со изведба на театарската претстава „Илијада“ од Хомер, во режија на Јернеј Лоренци, а во копродукција на Словенечкиот народен театар

Read More

Обновени лектирните изданија на „Сакам книга“ и „Природо, љубов моја!“ од Кујунџиски

Обновените лектирни изданија на книгите „Сакам книга“ и „Природо, љубов моја!“ од Александар Кујунџиски деновиве ќе бидат објавени. Книгите од септември влегуваат во редовната наставна програма како лектири за трето, односно Read More

Три филма од „Докуникулци“ ќе бидат прикажани на „МакеДокс“

Три филма на првата генерација „Докуникулци“ која произлезе од минатогодишната летна школа на „МакеДокс“ ќе бидат премиерно прикажани на годинашното издание на фестивалот. Трите филма ќе бидат прикажани во Програмата Read More

„Научна и уметничка визита – Охрид 2018“: Академик Луан Старова го претстави поетскиот портрет на академик Радован Павловски

Достоинство на македонската – своина на европската и светска поетска реч Истакнатиот македонски поет, академик Радован Павловски, не само што е синоним и достоинство на македонското поетско пеење, туку тој

Read More

Со претставата „Илијада“ завршува 58. Охридско лето

– Со театарската претстава „Илијада“ од Хомер во режија на Јернеј Лоренци, а во копродукција на Словенечкиот народен театар – СНГ Драма Љубљана, Цанкариев дом и Градски театар од Словенија

Read More

Околу 800 учесници од 27 земји во светот настапија на Охридско лето

Претходно, на завршната прес конференција, менаџментот на фестивалот, оцени дека е реализирана богата уметничка програма без ниту едно откажување. На отворените и затворени сцени во Охрид, настапија околу 800 уметници,

Read More

Најновото дело на академик Луан Старова, романот „Полифонисти”: „Записничар“ на семејната меморија

Премалку мостови, а премногу историја за премостување Под сводовите на Куќата на бесмртните (МАНУ-“Куќа на Уранија”), во Охрид, академиците Луан Старова и Васил С. Толе (секретар на Албанската академија на

Read More

Со Хомеровата „Илијада“ утре завршува 58 „Охридско лето“

Програмата на 58-мото издание на фестивалот „Охридско лето“ завршува утре со претставата „Илијада“ од Хомер во режија на Јернеј Лоренци, копродукциски проект на Словенечкиот народен театар (СНГ – Словенско народно

Read More

На Трескавец снимени првите сцени за филмот „Врба“ на Манчевски

Екипата за новиот игран филм на Милчо Манчевски насловен „Врба“ два дена снима сцени во Прилепско. Вчера беше во околината на манастирот Трескавец и тоа е првиот од двата дена

Read More

„Научна и уметничка визита“: Поетски портрет на академик Радован Павловски

Утре вечер, од 20 часот, во Куќата на Уранија-МАНУ, во Охрид, во рамките на “Научната и уметничка визита”, ќе се одржи поетски портрет на академик Радован Павловски. За творештвото на

Read More

Кинескиот оркестар на бамбусови флејти на „Охридско лето“

Во рамки на музичкиот дел од програмата на фестивалот „Охридско лето“ вечер во црквата „Света Софија“ ќе настапи Кинескиот оркестар на бамбусови флејти со проектот „Божествениот звук на бамбусовата флејта Read More

Концерт „Вино и Џез“ на Владимир Четкар

Познатиот македонски џез музичар Владимир Четкар вечер во Охрид ќе го одржи традиционалниот концерт „Вино и Џез“. На четвритиот по ред музички настан публиката ќе може да ужива во авторската Read More